Ajankohtaista

Sähkön säästäminen yrityksissä

Yrityksillä harvoin on toiminnassaan suuria säästömahdollisuuksia koskien sähkönhankintaa. Tässä markkinatilanteessa voi kuitenkin hyvin olla, että jo pienikin kulutuksen vähennys tai sähkönkulutuksen ohjaaminen eri vuorokauden aikoihin tai jopa päiviin voi näkyä merkittävänäkin säästönä sähkölaskussa.

Säästökohteiden löytäminen on usein hankalaa, eikä yksiselitteistä ohjetta voi antaa. Alla kuitenkin muutamia perusasioita, joissa säästöä voi syntyä.

Lämmityskulut

Erityisesti talvella suurin yksittäinen säästömahdollisuus on lämmityskulut. Jo parin asteen lämpötilamuutos alentaa sähkönkulutusta. Huolehdi, että et lämmitä turhaan. Säädä lämpötilaa alemmaksi niissä huoneissa ja tiloissa, joita ei aktiivisesti käytetä. Tarkista erityisesti harvoin käytetyt tilat, varastot, autotallit yms. tilat, joissa ei ole kriittistä pitää samaa lämpötilaa kuin asuin- ja oleskelutiloissa. Lämmön karkaaminen voi helposti olla monissa yrityksissä tiedostamaton ongelma. Tyypillisesti ongelmakohtia voi olla esimerkiksi lastauslaiturit, tuulikaapit ja käytännöt ovien sulkemisessa. Samassa yhteydessä kannattaa tarkistaa ovien, ikkunoiden ja ilmanottoaukkojen tiivisteet. Lämmön karkaamista kannattaa tarkkailla erityisesti rakennuskohteissa, kauppaliikkeissä ja logistiikkakeskuksissa.

Ilmastointi ja kiinteistötekniikka

Viihtyvyys on tärkeää, mutta ilmastointi saattaa tuoda merkittäviä kulueriä. Mikäli mahdollista, säädä ilmastointia ainakin tiloissa, joissa ei oleskella. Tarkista myös mahdollisuudet kiinteistötekniikan säätöihin ja asetuksiin. Säästöt voivat olla merkittäviä, mikäli esimerkiksi ilmanvaihdon mukana karkaa lämmintä ilmaa ulos. Näissä tilanteissa kannattaa kutsua asiantuntija paikalle. Ilmastoinnin ja kiinteistötekniikan säännöllinen huoltaminen ja puhdistaminen vaikuttaa laitteiden tehokkuuteen ja toimivuuteen. Asiantuntijan kanssa kannattaa myös suuremmissa kohteissa kartoittaa tarvetta kiinteistötekniikan päivitysmahdollisuuksiin. Vanhoissa kiinteistöissä säästöpotentiaali on suuri. Lisäksi kiinteistötekniikan remontti lisää viihtyvyyttä, toisaalta vähentää sähkönkulutusta myös kesällä.

Säästä ja säädä vedenkulutusta

Älä juoksuta vettä turhaan. Mieti vedenkulutusta yrityksessäsi. Joillakin toimialoilla vedenkulutus voi olla yllättävän suurta ja huomaamaton kuluerä. Esimerkiksi pesulat, elintarviketeollisuus, ravintolat ja puhtaanapito voivat hyötyä merkittävästi, kun mietitään vedenkulutusta ja sen käyttöä säästeliäämmin.

Koneet ja laitteet

Teollisuudessa laitteet tekevät suuren työn ja ovat merkittävässä roolissa yrityksen koko liiketoiminnassa. Laitteet voivat olla myös suurin yksittäinen kuluerä sähkönkulutuksessa. Säästö kulutuksessa on usein hankalaa, koska tuloksestakin pitää huolehtia. Tarkista kuitenkin laitteiden valmiustilan sähkönkulutus, laitteiden sammutusaikataulu ja käynnistäminen, eri laitteiden latausaikataulut (jo edullisella ajastimella voi saada merkittävää säästöä aikaan). Huolla ja tarkista laitteita säännöllisesti. Monissa laitteissa energiatehokkuus on parantunut valtavasti muutamassa vuodessa. Harkitse siis myös päivitystarvetta. Investointi laitepäivityksiin voi maksaa itsensä takaisin nopeastikin. Kaikkien energiaa kuluttavien laitteiden tarkistaminen aika ajoin voi tuoda yllättäenkin säästömahdollisuuksia.

Kaupan alalla energiansäästötoimet on aloitettu monelta osin jo ennen nykyistä kriisiä. Suurimmat säästöt tulevat kylmätekniikan uusimisesta, lämpötilojen laskusta ja valaistuksesta. Esimerkiksi kylmäjuomakaappi voi hyvin olla talvella ilman jäädytystä, pakkasvarastoja voi jäädyttää kulutuspiikkien ulkopuolella, mainosvaloihin voi vaikuttaa ja ilmastoinnin huipputehoihin voi vaikuttaa erityisesti hiljaisena aikana.  

Valaistus

Useimmissa yrityksissä siirtyminen led-valaisimien käyttöön on jo tapahtunut. Nyt viimeistään kannattaa viimeisetkin valaisimet käydä läpi. Tarkista myös pitääkö kaikissa tiloissa olla valaistus päällä koko päivän? Hanki liiketunnistimia, varmista valojen poiskytkentä, hyödynnä valaistustekniikan mahdollisuuksia. Valaistuksen säätämiseen ja ohjaamiseen on tarjolla hyvinkin kattavasti palveluita ja tuotteita. Säästö tuntuu alussa pieneltä, mutta 30 % säästö valaistuksessa on monissa yrityksissä helpostikin saavutettavissa.

Toimistot ja konttorit

Korona-aikana moni toimisto siirtyi etätyöhön. Alun ongelmien jälkeen, etätyö lähti sujumaan mallikkaasta. Korkeimpina sähkönkulutuksen ja vähäisen tuotannon hetkinä kuten kylminä tuulettomina pakkaspäivinä voi etätyöllä olla suuri merkitys yrityksen konttorin sähkönkulutukseen. Jos sähkönhinta on sidottu suurilta osin pörssihintaan, olisi esimerkiksi maanantai tilastollisesti järkevin päivä olla etätöissä. Yksi päivä viikossa pudottaa sähkölaskua jo mukavasti edellyttäen toki, että muut säästötoimet on tehty ja konttori ei tyhjäkäynnillä kuluta saman verran sähköä kuin normipäivänä.

Lokakuussa on alkanut sähkönsäästökampanja Astetta Alemmaksi ja vinkit sähkön säästöön ovat erinomaisesti tuotu esille yritysten ja taloyhtiöiden osalta sivustolla Yritykset – Astetta Alemmas kannattaa käydä vierailemassa.

Haluatko analysoida tarkemmin, milloin sähköä kuluu yrityksessäsi? Paras keino tähän on ns. tuntisarja vuoden jokaiselta tunnilta. Ota meihin yhteyttä Palvelupyyntö – Suomen Energianeuvonta Oyj (senoyj.fi), mikäli sähkönkulutuksesi askarruttaa. Yllättäviä kulutuspiikkejä löytyy melko usein, joku laite saattaa lähteä käyntiin turhan aikaisin, kulutus yöllä on korkeampaa kuin pitäisi jne.

Sähkönsäästötalkoiden ohella myös sähkönhankinnalla, sähkönhankintatavalla ja sähkönhankinnan kilpailutuksella on yrityksellesi suuri merkitys. Ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä juuri teidän yrityksellenne sopiva ratkaisu. Varaa vartin tapaaminen Varaa verkkotapaaminen – Suomen Energianeuvonta Oyj (senoyj.fi), takaamme, että siitä on yrityksellesi hyötyä.

Muuta ajankohtaista

Haluatko tietää lisää?

Mikäli haluat tietää miten voisimme auttaa yritystäsi sähkönhankinnasta tai haluat tietää lisää nykyisestä sähkön markkinatilanteesta, ota meihin yhteyttä!

Ota yhteyttä:

Mika Rantanen
041 319 2942
mika.rantanen@senoyj.fi