Sähkönsiirtolasku sisältää aina sähköveron. Veroluokalla on merkittävä vaikutus sähkölaskusi lopulliseen hintaan sähkönsiirron osalta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköveroluokka kannattaa tarkistaa ihan varmuuden vuoksi. Käytännössä helpoin tapa on tarkistaa viimeisimmän siirtolaskun erittelyosa tai soittamalla suoraan siirtoyhtiöön.
Sähkön verotus määräytyy käyttäjän mukaan
Veroluokkaan I kuuluvat kotitaloudet, julkinen sektori, maataloussektori sekä palvelutoiminnot. Sähkövero luokassa I on 2,253 snt/kWh.
Veroluokkaan II kuuluvat teollisuus*, kaivostoiminta, ammattimainen kasvihuoneviljely ja yli 5 megawatin konesalit. Maataloudessa käytetyn sähkön vero alennetaan veroluokan II tasolle veronpalautuksella. Vuoden 2021 alusta sähkövero luokassa II on 0,05 snt/kWh, minkä lisäksi kannetaan huoltovarmuusmaksu 0,013 snt/kWh.
Ajantasaiset sähköverotaulukot löytyvät veroviraston sivulta Sähkön ja eräiden polttoaineiden verotaulukot – vero.fi
Veroluokassa II sähkö on valtiontukea ja tuensaajan pitää rekisteröityä. Veroluokan II tuensaajan edellytykset pitää täyttyä, sillä jos yritys ei täytä alemman veroluokan määrityksiä, voidaan tukea periä myös jälkikäteen takaisin.
*Käytännössä Teollinen tuotanto tarkoittaa kuulumista Tilastokeskuksen toimialaluokituksen (TOL 2008) pääluokkaan C (teollisuus) tai B (kaivostoiminta ja louhinta). Näiden lisäksi ammattimainen kasvihuoneviljely kuuluu alempaan veroluokkaan. Voit tarkistaa toimialaluokitukset Luokitus: Toimialaluokitus 2008 | Tilastokeskus (stat.fi) osoitteessa. Oman yrityksesi toimialaluokituksen voi tarkistaa varmuuden vuoksi esim. YTJ – Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä – Yrityshaku osoitteessa. Sivulta löytyy päätoimiala ja viisinumeroiden sarja, jonka mukaan yrityksesi on rekisteröity. Teollisuudessa numerosarjan alku on tyypillisesti 10 – 33 numeroiden välillä. Päätoimialaluokka on yleisestikin ottaen hyvä välillä tarkistaa. Esimerkiksi mahdollisissa tuotemerkki- tai patenttiriidoissa päätoimialaluokalla on iso merkitys.
Mikäli yrityksellesi kävisi niin, että olette väärässä veroluokassa. Ensinnäkin onneksi olkoon, olette juuri saaneet lähes lottovoiton. Veroluokan voi nimittäin oikaista myös takautuvasti. Oikaisu voidaan toteuttaa jopa kolmen vuoden ajalta. Käytännössä oikaisu tapahtuu verkonsiirtoyhtiön kautta. Summat ovat helpostikin niin suuria, että oikaisu kannattaa tehdä, vaikka se paperityötä hiukan aiheuttaakin.
Todella harvassa yrityksessä tariffi tai veroluokka on kuitenkaan väärin. Hankalassa tilanteessa oman veroluokan selvittämiseen voi saada soittamalla esimerkiksi verottajan valmisteveroneuvontaan, jolloin lausunnon saa asiantuntijalta.
Me Suomen Energianeuvonta Oyj:ssä voimme tarvittaessa avustaa sähköveroluokan tarkistamisessa ja oikaisussa. Ota tarvittaessa yhteyttä puh. 050 543 1070 tai myynti@senoyj.fi. Voit käyttää myös palvelulomakettamme Palvelupyyntö – Suomen Energianeuvonta Oyj (senoyj.fi).
Hyödyllisiä linkkejä:
Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen alaiset valtiontuet valmisteverotuksessa – vero.fi
Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen alaiset valtiontuet valmisteverotuksessa – vero.fi
Energiaverotus – Valtiovarainministeriö (vm.fi)
*disclaimer Annetut tiedot ja näkemykset edustavat Suomen Energianeuvonta Oyj:n tietoa postituksessa mainittuna päivänä, ja niitä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Suomen Energianeuvonta Oyj yhtiön palveluksessa olevat henkilöt eivät takaa julkaisussa esitettyjen tietojen tai näkemysten oikeellisuutta tai täydellisyyttä, eivätkä vastaa välittömistä tai välillisistä vahingoista, joita tämän julkaisun käytöstä mahdollisesti aiheutuu.